cocuklar neden altini islatir

Çocuklar Neden Altını Islatır?

Çocukların 5 yaşından sonra belirli bir süreyle gece ya da gündüz giysilerini veya yatağını ıslatmalarına ‘alt ıslatma’ deriz. Çocuklar ortalama 2-3 yaşlarına kadar mesane kontrolünü tam olarak sağlayamadığı için geceleri altlarını ıslatabilirler. Gündüz kontrol 2 yaş dolaylarında kazanılırken gece kontrolü ise 3,5-4.5 yaş arasında gerçekleşir. 4-5 yaş sonrasında çocukların hala alt ıslatmaya devam etmesi üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu durum biyolojik ve psiko-sosyal sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuğun mesanesinin yapısı, doğuştan ya da ebeveynlerin yetersiz tuvalet eğitinin sonucunda oluşan sinir kas kontrolündeki gecikme çocuğun altını ıslatmasına yol açabilir. Bu nedenle çocukta biyolojik olarak bir problem olup olmadığının anlaşılması için bir hekimle çalışılabilir. Psiko-sosyal etkenlerden kaynaklı alt ıslatmada ise çocuk kazanmış olduğu tuvalet kontrolünde gerileme yaşar. Çocuk tuvalet kontrolünü kazanmış ve herhangi bir problem yaşamıyorken sonrasında düzenli olarak alt ıslatmaya başlar. Bu tip alt ıslatmalarda akla ilk olarak psikolojik nedenler gelmelidir. Aile içinde yaşanılan problemler, taşınma, ebeveynler arasındaki çatışmalar, boşanma gibi çocuğu duygusal olarak etkileyen durumlar çocuğun alt ıslatma problemi yaşamasına yol açabilir. Özellikle aileye yeni bir kardeş katıldığında çocuklarda bu duruma sıkça rastlanılmaktadır. Çocuklara gösterilen ilgi ve sevgi dengelenirse sorun bir süre sonra çözülecektir.


Çocuğunuz Geceleri Yatağa Kaçırdığında Nasıl Davranmalısınız? 

Çocuk altını ıslattığı için asla azarlanmamalı, utandırılmamalı ve cezalandırılmamalıdır. Alt ıslatma çocuk için yeterince gerginlik yaratan ve utanç veren bir durumdur ve bu sert tepkiler çocuğun bu duyguları çok daha yoğun hissetmesine sebep olur.

Çocukla doğru iletişim kurabilmek önemlidir. Öncelikle, çocuğa bunu bilerek yapmadığını bildiğinizi belirtmek faydalı olacaktır. Çocuğa yaşadığı durum yaş seviyesine uygun olarak anlaşılır bir biçimde anlatılmalıdır. Zamanla bunun üstesinden gelebileceği ve bu yüzden utanmasına ve üzülmesine gerek olmadığı söylenmelidir.

Çocuk geceleri altına kaçırıyorsa uykudan önce tuvaleti olup olmadığını sormalısınız. Gece belirli aralıklarla çocuğu tuvalete kaldırmak da faydalı olabilir. Çocuğun yaşı uygunsa kendi başına tuvalete gidebilmesi için yeterli ışık bulunduğundan emin olunmalıdır.

Tüm bunları yaparken bu konuda çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmek ve çocuğu motive edebilmek oldukça önemlidir.



Lütfen Bekleyin