down sendromu nedir

DOWN SENDROMU NEDİR?

       Down sendromu, genetik bir farklılıktır.. En  sade anlatımı ile normal bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedavisi söz konusu  olmayan , genetik bir farklılıktır. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü annelerde risk artar. Ancak genel olarak genç anneler  daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç  annelerin bebekleridir. Dünyanın her coğrafyasında görülebilir , sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Dünyada yaklaşık 6 milyon  Down sendromlu insan  yaşamaktadır. Türkiye'de sayıları tam olmamakla beraber 70.000 Down sendromlu  olduğu tahmin ediliyor. Bu bireyler

hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

DOWN SENDROMUNDA  47 KROMOZOM NASIL OLUŞUR?

    İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden , 23 tanesi ise babadan gelerek oluşmaktadır .Down sendromunda  21. kromozom 2 tane değil de 3 tane olmaktadır . Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

DOWN  SENDROMU  BİREYİN ÖZELLİKLER NELERDİR?

           Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.     Down sendromlu insanların  genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı kazanmama durumunda ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler      

 Down sendromlu bebekler genellikle yaşıtlarından daha yavaş gelişirler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş ilerledikçe  daha belirgin hale gelir, ama uygun eğitim programları ile Down sendromlu çocuklar da örnekleriyle karşılaştığımız bir çok başarıya ulaştıkları görülmektir. Yapılması gereken okul aile işbirliği yapılarak, düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve öğrenilenlerin pekiştirilerek başarıya ulaştırılması.



 BU BİREYLER NELERİ BAŞARABİLİR?     

Topluma kazandırılması gereken bu bireyler artık lise, istisna da olsa üniversite bitirebilmekte, farklı diller öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız bazen  yarı bağımsız yaşamlar sürdürebilirler. Bu  nedenle hedeflerimize sınır koymamalıyız  hayallerimiz umutlarımız hep olmakla beraber çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, bireyler olmasını sağlayarak, gerçekçi  gelecek planlar yapmanın onun mutluluğunun gerekliliği olduğunu da unutmamalıyız.

 

DUYGU DURUMLARI NASILDIR?

  Down sendromlu  olmak demek, duyguları olmayan birey demek değildir. Down sendromlu bebekler Her bebek gibi ,beslenme, bakım, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebekler. Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.



Lütfen Bekleyin