down sendromu ve fizyoterapi

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu, genetik düzensizlik sonucu insanın 21.kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan klinik tabloya verilen isimdir.  Yani hastalık değil, genetik bir farklılık durumudur.

Down Sendromunda Görülen Temel Fiziksel Problemler Nelerdir?

Down sendromlu çocuklarda motor gelişimi etkileyen iki önemli belirti vardır.

Düşük kas tonusu (kasların gerilimleri düşüktür, yumuşaktır)

Eklem bağlarındaki gevşeklik (hipermobilite, eklem hareketi normalden fazladır.) Bu durum kaslarda yetersiz kasılmaya sebep olur. Özellikle yerçekimine karşı yapılan hareketler oldukça güçtür. Bu sebeplerden dolayı motor gelişimde bir gerilik söz konusudur.

Fizyoterapiye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bir an önce hareketi fasilite etmek ve doğru hareket paternlerini yerleştirebilmek adına erken fizyoterapi oldukça önemlidir. Yenidoğan bir çocuğun eşlik eden başka problemleri de olabileceğinden dolayı (kalp, solunum ve dolaşım problemleri vs.) 2 ay civarında fizyoterapiye başlanılabilir.

Fizyoterapi Programında Neler Yapılmalıdır?

Fizyoterapinin ilk basamağı kapsamlı bir değerlendirme olmalıdır. Fizyoterapistin yaptığı bu değerlendirme sonucu çocuğun eksikliklerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi gereklidir. Çocuğun fizyoterapi programı bu ihtiyaçları dahilinde;

Bireysel,

Seviyesine uygun,

Oyun konsepti içerisinde,

Çoklu uyaran barındıran,

Aproksimasyon(ağırlık aktarma) ve rotasyonel gövde hareketlerini içeren,

Yerçekimine karşı hareketi başlatma ve sürdürmeye yönelik olmalıdır.

Çocuğun normal motor gelişimi sürekli göz önünde bulundurulmalıdır. Programda temel prensip aktif olarak çocuğun katılmasıdır ancak çocuklar programda zorlanmamalıdır. Fizyoterapist ilk olarak hareketi çocuğa göstermeli, sonra yardımlı olarak birlikte yapmalı ardından çocuğu aktif harekete teşvik etmelidir.

Programda Ailenin Rolü Nedir?

Aile eğitimi rehabilitasyonun oldukça önemli bir bölümüdür.  Fizyoterapist rehberliğinde aileye öncelikle çocuklarını izlemeyi öğretmek ve bakış açısı kazandırmak gerekir. Bu şekilde aileler çocuklarını ev içerisinde sürekli değerlendirme imkanı bulabilir ve ihtiyaçlarını farkedebilirler. Böylece çocuklarının yanlışlarının farkedilip düzeltilmesinde oldukça etkin rol oynayabilirler. Ayrıca aileye çocuklarıyla oynayabilecekleri oyunlar ve ev aktiviteleri önerilmelidir. Ancak bakış açısı kazandırılmış aile, çocuk için planlanan ev aktiviteleri ve çevre düzenlemeleriyle birlikte bütüncül bir rehabilitasyondan söz edilebilir. 

Down sendromlu bireylerin eğitiminde; Karşıyaka da bulunan kurumuzda uygulanan alternatif eğitim yöntemleri olarak DIR floortime, duyu bütünleme ve ABA bulunmaktadır.



Lütfen Bekleyin