ozel egitim de okul oncesi donemin onemi

    Okul öncesi dönem ,gerek normal gelişim gösteren bireyler gerek motor gerilik, bilişsel gerilik , a tipik otizm ,asperger, rett sendromu, işitme engeli ,zihinsel gerilik yaşayan bireyler için oldukça önemli bir zaman dilimidir.Zihin bu dönemde edindiği tüm bilgi ve becerileri hayatın temel taşları olarak dizayn eder.Yeni gelecek her bilgi , kazanılmış ön bilgilerin süzgecinden geçerek yerini alır. Bu yıllarda kazanılan birçok davranış , ileriki dönemlerde kendini gösterebilmektedir.Bu yüzden okul öncesi dönemde kazanılacak her bilgi ok önemlidir.

   Bireyin sosyal ,bilişsel ,dil, duygusal ve motor gelişimlerinin desteklenmesi ailede başlar, eğitim kurumlarıyla işbirliği içinde devam eder.Çocukluk dönemi boyunca birey heran öğrenmeye açıktır ve yeni kazanımlar elde etmeye çalışır.Okul öncesi dönem boyunca çocuğa bağımsız olacak şekilde gelişimini destekleyecek ortamlar sağlamak ,çocuğun çevresini ve kendisini tanımasında atılan en önemli adımdır.Eğitici materyaller kadar ,ebeveyn ile geçirilen kaliteli zamanlar da bilişsel gelişimin önemli parçalarıdır.Aile ,çocuk ile çeşitli etkinlikler yaparak , yaşayarak birlikte yaşantı kazanma yoluna gitmelidir.Peki bu nasıl yapılabilir?Her yaşantıya çocuklarımızı dahil ederek.

    Basit ev işlerinde yardımlar, ,küçük sorumluluklar verilerek hem birlikte kaliteli zaman geçirilebilir hem de çocuğun kendine özgüven , değer hissi  ,başarma duygusu ,ve beraberinde pekçok olumlu dacranışlar pekiştirilebilir.

    Sonuç olarak ,okul öncesi dönem , her birey için doğru ve yeterli desteklenmelidir. Bu sayede gelecekte çok daha iyi kendilerini ifade edebilir ve dolayısıyla çok daha mutlu olabilirler



Lütfen Bekleyin